Vađenje zuba

Vađenje zuba je poslednji korak i znači da je zub već toliko oštećen od karijesa da ugrožava i susedne zube ali i ceo organizam. Svaki dobar stomatolog će se potruditi da izbegne vađenje zuba sve dok ne pokuša sve druge opcije.

Vađenje zuba je ponekad i jedino rešenje ukoliko je pacijent zapostavio oralnu higijenu i odlagao odlazak zubaru i popravku zuba, kako ne bi došao u opasnost od veće infekcije vađenje zuba je tada jedino rešenje.

Zahvaljujući razvoju medicine, vađenje zuba danas, nije toliko strašno. Pacijentu su obezbeđene sve blagodeti medicine, od anestezije do lekova koji će smanjiti posledice. Tako da se vađenje zuba obavlja brzo i bezbolno.

Nakon detaljnog pregleda, ukoliko stomatolog oceni da je vađenje zuba neizbežno, pacijentu se daje lokalna anestezija u predelu zuba koji će biti izvađen.

Nakon vađenja zuba koje mora obaviti edukovani stomatolog, sledi period oporavka. Oporavak nije posebno zahtevan, ono što je važno da pacijent može odmah nastaviti sa redovnim aktivnostima ali se odmor ipak preporučuje.

Oporavak je u vezi sa adekvatnom oralnom higijenom i načinu na koji konzumiramo hranu.. Krvarenje nakon vađenja zuba je normalna pojava i ono vrlo brzo prolazi.

Ono što je važno da znamo da u danima nakon vađenja zuba izbegavamo tople i hladne napitke, jer oni mogu izazvati neprijatan osećaj.

Vađenje zuba iako danas rutinski zahvat mora obaviti edukovani stomatolog koji poznaje kompletni proces i moguće komplikacije.

10 godina postojanja