Nadogradnja zuba

Nadogradnja zuba je odlično rešenje ukoliko je koren zuba sačuvan ali je krunica zuba većim delom oštećena da ni rekonstrukcija plombom ne pomaže.

Nadogradnja zuba je spona između korena zuba i krunice zuba. Najčešće se izrađuju  direktne estetske nadogradnje izrađene od kočića ( stakleno pojačanih vlakana).

Pre same nadogradnje potrebno je pripremiti koren zuba posebnom tehnikom, te se u njega aplikuje kočić.

Postoje nekoliko vrsta nadogradnje zuba i koji tip ćemo izabrati zavisi od stanja zuba koje će proceniti naši stomatolozi u stomatološkoj ordinaciji “Delić Dent”

Ranije su se koristile metalne nadogradnje koje se nisu pokazale efikasnim i imaju povećan rizik od vertikalnih fraktura zuba.

Kočići se mogu ubaciti i preventivno kod avitalnih zuba čija je struktura znatno oslabljena.

Na nadogradnju se zatim postavlja keramička krunica koja može biti metalna, zlatna ili cirkon.

Postoji nekoliko vrsta nadogradnje; livena nadogradnja, fiberglas nadogradnja, nadogradnja zuba kočićem.

Livena nadogradnja radi se na osnovu otiska kanala korena zuba koja se radi u ordinaciji i dobija se postupkom livenja metala.

Fiberglas nadogradnja nalazi se u već gotovom pakovanju.

Postoji u nekoliko večičina a njeno postavlljanje izvodi stomatolog koji nakon pregleda određuje koja veličina nadogradnje odgovara pacijentu.

Nadogradnja zuba kočićem takođe je brža i efikasnija varijanta nadogradnje. Nije potrebno uzimati otisak, već stomatolog određuje veličinu prema kanalu zuba.

Nadogradnja zuba je mnogo bolje i prirodnije rešenje od implanta jer omogućava prirodniji osećaj tokom žvakanja.

10 godina postojanja